Categories

Eco-Art (1)

Bravo AMA ! Esti ambasoade pentru mediu


Pe 27 mai 2009 ,la reşedinţa Ambasadorului Danemarcei de la Bucureşti a avut loc festivitatea de peremiere a finaliştilor concursului împotriva schimbărilor climatice.
Concursul s-a desfăşurat în cadrul proiectului
„Tinerii Ambasadori împotriva schimbărilor climatice – mesaj pentru Copenhaga”, finantat de Ambasada Danemarcei la Bucureşti. Proiectul este derulat de Fundatia TERRA Mileniul III in parteneriat cu Asociatia ALMA-RO, cu sprijinul Retelei de Actiune pentru Clima Romania si al partenerilor media Jurnalul National si Green Report,în perioada 3 martie-14 aprilie elevii de gimnaziu au trimis aplicatii constand in produse pentru campanii de constientizare pe tema schimbarilor climatice. In cadrul concursului ajuns la editia a doua in acest an, s-au trimis peste 230 de aplicatii din 22 de judete ale Romaniei si Bucuresti. A avut loc o selectie preliminara, astfel incat, pentru fiecare grupa de varsta din fiecare judet, a fost selectata cate o lucrare. Lucrarile finale au fost analizate de un juriu care a decis cine sunt Tinerii Ambasadori impotriva schimbarilor cliamtice. Din juriu au facut parte cate un reprezentant alt Ministerului Mediului, Ministerului Educatiei, Cercetarii sssi Inovarii, Ambasadei Danemarcei, Green Report, Fundatiei TERRA Mileniul III, ALMA-RO, RAC-RO si Didactica Publishing House.
La acest concurs ,de la Şcoala cu clasele I-VIII Nr.1”AL.I.CUZA” din Fălticeni ,au participat doi elevi ,coordonaţi de doamna profesoară Liliana Livinţi ,Pavel Diana –Georgiana, clasa VII şi Andreea Amaritei ,clasa aVIII-a. Ambele eleve au ajuns în finală,unde din cei 51 de participanţi ,eleva Amariţei Andreea a luat premiul special la categoria „Premiul publicului” în cadrul concursului naţional de campanii de conştientizare a schimbărilor climatice având cel mai mare număr de voturi 2365 şi 333161 vizualizări a filmuleţtului realizat în cadrul campasniei ,intitulată

Pentru viitor!

SLOGAN: Nu ieri, nu mâine, ci acum!Implică-te în salvarea naturii!




Cine nu îşi doreşte să trăiască într-o lume mai curată, mai plină de vereaţă şi cu un aer mai proaspăt?! Toţi. Atunci trebuie să trecem la treabă, în folosul nostru, al generaţiilor următoare şi cel mai important, al raiului care se numeşte Terra. Am constatat o lipsă mare de educaţie ecologică care are multe cauze. Nu avem dreptul, în primul rând să ne batem joc de natură. Noi nu avem voie să intervenim asupra naturii, nu ne putem juca de-a Dumnezeu, suntem mici şi doar o fărâmă în trecerea timpului şi imensitatea Universului. Nu suferim doar noi din cauza poluării şi a nesimţirii multor dintre oameni, ci suferă şi animalele, păsările, apele, pădurile, peştii, aerul şi în ultimă instanţă tot Globul.
Dar altceva contează acum - nu trebuie să avem doctorate pentru a şti că dacă plantăm copaci vom îmbunătăţi calitatea aerului prin aport de oxigen, că defrişările fac ravagii pe orice componentă de mediu (temperaturi mai mari, alunecări de teren, inundaţii), că doar reciclând putem avea o presiune mai mică asupra rezervelor şi putem obţine o dezvoltare durabilă.
Este o nebunie curată să stăm cu mâinile în sân. Impactul omului asupra mediului e indiscutabil şi evident. Nu ne-am născut în mall-uri şi autostrăzi, ci ne tragem şi trăim pe baza mediului înconjurător. Sunt multe aspecte la care să ne gândim şi poate apoi ne reconsiderăm felul de viaţă şi poate vom planta mai mulţi copaci şi vom începe să reciclăm. Problemele sunt complexe la nivel global şi va fi o provocare imensă pentru omenire să amelioreze impactul ei fantastic asupra mediului natural. Desigur că nu e uşor, dar trebuie făcut. Dacă îţi intră în obişnuinţă, ţi se pare un lucru firesc.
Am constatat ca problemele sunt compexe şi va fi o provocare imensă pentru omenire să amelioreze impactul asupra mediului natural. Noi suntem optimisti şi credem că vom ajunge cândva la un echilibru. Până atunci, trebuie să facem ce spunem şi să spunem ce facem, adică să nu fim ipocriţi, ci să facem ceva cu adevarat. Intotdeauna vom încerca să constientizam oamenii că natura face parte din fiinţa noastră. Nu ne-am născut în mall-uri şi autostrăzi, ci ne tragem şi trăim pe baza mediului înconjurator. Desigur că nu e uşor, dar trebuie făcut. Dacă îţi intră în obişnuinţă ţi se pare un lucru firesc.
Niciodată nu spune niciodată! Conştientizează că tu vei reuşi! Nu te gândi la lucrurile pe care nu le poţi face, ci doar la cele pe care le poţi face, fiind convins că ai potenţial, că ai puteri la care nici nu ai visat, că poţi să faci lucruri pe care nu te-ai gândit că ar fi posibil să le faci. Cheia pentru schimbare e atitudinea care trebuie să o avem faţă de tot ce se întâmplă în mediu. Aşadar, să învăţăm să cunoaştem şi să apreciem valoarea şi nu trebuie uitat nicio clipă că o piatră preţioasă nu poate deveni strălucitoare fără să treacă prin procesul de şlefuire şi nici omul nu se poate perfecţiona dacă nu trece prin încercări. Nu există nicio limită decât cea pe care noi singuri ne-o impunem. Mai devreme sau mai târziu fiecare dintre noi se confruntă cu ceva în viaţă şi de felul în care vom reacţiona depinde existenţa noastră în viitor. Deci să nu uităm nicio clipă că noi putem decide în orice moment cursul vieţii şi că nimeni nu ne poate lua acest drept. Cheia e la fiecare dintre noi şi noi ne facem destinul pentru că Dumnezeu ne arată calea.
Vizualizaţi-vă visele, faceţi în minte un plan şi începeţi să construiţi o lume mai bună, iar imaginaţia să vă arate cum puteţi transforma visele în realitate.
























Un comentariu:

Ama ~ spunea...

Felicit deasemenea si ceilalti copii din celelalte judete care au castigat titlul de Ambasadori Impotriva Schimbarilor Climatice - 2009! :) - Irina, Florin, Dan si Edy !